Dagens bak!
Tyckte det började bli dags att baka lite lussebullar och det tillsammans med mormor! Det skapades lussebullar med stor kreativitet och glädje här hemma! Vi fyra gjorde alla olika former av bullar!
Jag körde lite lyxigare varianter med mandelmassa och pärlsocker, mormor gjorde mer traditionsenliga lussekatter medan barnen körde fri form med och utan russin. E. som älskar russin bombardera sina med russin och G. som inte är särskilt förtjust i dem uteslöt dem helt. Han gjorde mer skapelser istället som t.ex. föreställde det omtalade Fox-märket..
Och som på beställning igår på första advent föll också den första snön! Härligt!! Så här hemma idag har det varit ordentlig julstämning toppad med julmusik! Couldn't ask for more!
Recepten:
Lyxiga lussebullar och vanliga Lussekatter
(Jag gjorde på en sats och delade så det blev 25 av varje.. på recpeten under är båda beskrivnigarna på full sats vardera.)
ca 50 stycken
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g lätt Kesella
2 påsar (1 g) saffran , fast jag gillar den flytande bättre, men även då två påsar
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 150 g smör
500 g mandelmassa
Pensling:
2 ägg
hackad mandel
pärlsocker
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut två stora plattor. Bred smör på dessa och riv över mandelmassa. Rulla sedan ihop plattorna och skär bullar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö på mandel och pärlsocker Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
För de "vanliga"
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
- Pensla brödet med uppvispat ägg.
- Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
- Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.