Dagens bak!

Tyckte det började bli dags att baka lite lussebullar och det tillsammans med mormor! Det skapades lussebullar med stor kreativitet och glädje här hemma! Vi fyra gjorde alla olika former av bullar!

Jag körde lite lyxigare varianter med mandelmassa och pärlsocker, mormor gjorde mer traditionsenliga lussekatter medan barnen körde fri form med och utan russin. E. som älskar russin bombardera sina med russin och G. som inte är särskilt förtjust i dem uteslöt dem helt. Han gjorde mer skapelser istället som t.ex. föreställde det omtalade Fox-märket..

Och som på beställning igår på första advent föll också den första snön! Härligt!! Så här hemma idag har det varit ordentlig julstämning toppad med julmusik! Couldn't ask for more!


 

Recepten:

Lyxiga lussebullar och vanliga Lussekatter

(Jag gjorde på en sats och delade så det blev 25 av varje.. på recpeten under är båda beskrivnigarna på full sats vardera.)

ca 50 stycken

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g lätt Kesella
2 påsar (1 g) saffran , fast jag gillar den flytande bättre, men även då två påsar
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 150 g smör
500 g mandelmassa

Pensling:
2 ägg
hackad mandel
pärlsocker

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut två stora plattor. Bred smör på dessa och riv över mandelmassa. Rulla sedan ihop plattorna och skär bullar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö på mandel och pärlsocker Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

 

För de "vanliga"

  1. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
  2. Pensla brödet med uppvispat ägg.
  3. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
  4. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.

 

 

 

 

Nedräkning

Nu börjar det på riktigt...nedräkningen till jul! Trots snöbrist och ingen kyla så finns ändå känslan där av att det snart är jul! Iallafall om man håller sig inomhus! :)

Idag är schemat fullt. Det ska gymnastiseras, spelas fotboll, kalasas och gå på julmarknad/skyltsöndag! Men nu först dags för lite 1:a advents frukost!




 

Kreativitet

Tvingade mig ta tag i skapandet av en krans nu på kvällen. Vi i fotbollslaget ska sälja kransar och bröd på julmarknad imorgon och jag har skjutit detta framför mig hela veckan. Men nu är det gjort och jag blev faktiskt riktigt nöjd så tanken att köpa den själv har faktiskt slagit mig! ;D

 

 

Just love it!

Har haft en mysig eftermiddag på jobbet idag! Tänk vilket rätt val jag gjorde där i mitten av Augusti som vågade ta steget och byta jobb!

Huvudet har dunkat i dag och skräpet i halsen har retat hostan, men det liksom glöms bort i den tillvaro som jag har!

Att sen komma hem och mysa med mina egna underbara barn gjorde denna dag helt perfekt!! Nu ska jag ta och mysa med den i underbara sambon jag har också! Vardagslyx!!!

äckligt!!

Kan du med bilderna gissa vad jag råkat ut för?

Vädret är gråmulet..det hänger regn i luften!
Plötsligt känner jag världens största..


i huvudet..tror jag iallafall..
Jag titttar upp för att lokalisera varifrån den kom och ser..



..dock var himlen inte lika blå!
Nu börjar en "åh nej- känsla" sprida sig i  kroppen..
Instinktivt åker handen upp i håret där "vattendroppen" föll..
Men där var inte vatten utan snarare hade detta hänt..



Så nu stod jag där och kände mig så här..


Jäkla skitfåglar..hur stora är oddsen liksom?
Man kan ju bara undra om de tänkte såhär?..



Nu vet iallafall jag var det landade..och det gör alla barn på jobbet med!
Har iallafall delat med mig av lite glädje idag till alla dessa ljuvliga barn som tyckte detta var skithäftigt! ;)


Det passar sig inte nu!

Får bara inte bli sjuk nu! Men känner hur det börjar smyga sig på..:/ halsen ömmar, känns tjock och slemmig, ögonen svider och kroppen är trött! Har stoppat i mig lite extra c-vitamin idag och sitter nu med en varm kopp te med honung i! Hoppas det hjälper!! Har så
mycket jag vill hinna med denna vecka!

Åh men herre jösses.. Lyfte precis upp huvudet från skrivandet och slängde ett öga på tv:n. Lilla Sportspegeln visar ett klipp med träskfotboll.. G. Frågar nöjt om inte det är något vi kan testa.. Ta och googla på det ni och hjälp mig svara på den frågan! Hur skulle ni ha svarat?! Ska vi dra ihop ett lag kanske? Haha!!

Akrobatik?..

Igår fick G. en snilleide! (eller inte).. Han skulle lägga sig på golvet och E. skulle ställa sig på hans rygg samtidigt som han skulle ställa sig upp och hon balansera på hans rygg.. Ni kan ju bara gissa hur det slutade! Jag satt på toa och J. pratade i telefonen då vi båda hör en duns!

E. far i golvet med hakan först! Jag kan ju säga att jag var ganska snabbt klar med mitt toabesök! Springer ut och ser hur J. försöker trösta en otröstlig liten E. Jag tar henne i famnen och upptäcker då hur det blöder kraftigt från hakan! Mycket riktigt är det där ett stort jack! Upp på köksbänken med henne och fram med plåster samtidigt som G. också storgråter då han förstår vad han ställt till med! Han som tillråga på allt skulle på sin livs första innebandyträning en kvart senare!

Jag lyckas torka/ stoppa upp det mesta av blodet och dra på ett plåster samtidigt som jag i panik ropar på J. att komma för jag måste springa in på toa och spy!! Jag som aldrig någonsin varit känslig för blod förut! Men troligtvis blev det nån kombination av chock och blod som gjorde mig illamående!

Nu är iallafall allt bra efter lite extra ompyssling med hjälp av lite godis och inköp av en beyblade till E. då hon länge önskat sig en egen! Funderade ett tag på att åka in och få det tejpat men blödandet avtog efter nån timme och jag köpte egna striptejper i stan som jag istället drog ihop jacket med.

G. lyckades också koppla bort det tokiga som hänt under innebandyn och var så nöjd med sin innebandyträning och han vill absolut fortsätta! Så det blev till att köpa han en klubba och ett par skyddsglasögon idag också så att han har egen utrustning till nästa gång! :)

Mysfredagar!!

Ordningen är återställd härhemma med mysfredagar! Det betyder bl.a. att jag myser med barnen, ser på Bolibompa och läser för dem och stoppar om dem gott i deras sängar! Myser sedan ner mig själv i soffan, blir serverad ett glas vin och ser på idol samtidigt som en god doft från köket sprider sig in i vardagsrummet! Ja, jag vet jag är bortskämd med detta men om vi båda är nöjda med att ha det så här så varför inte? Jag vet att J. myser inne i köket med matlagning och datortittande! Ikväll sändes det nån Brynäs match som han såg fram emot att i lugn och ro få se på samtidigt som han sysslade med hans älskade matlagning! Köket är hans i detta hem och det är ärligt inget någon av oss gråter över härhemma! :)

Ikväll stoppade jag dessutom om en mycket spänd och förväntans full kille i sängen som ska få gå på riktig innebandyträning imorgon fm. Han är så nöjd över detta! Härligt!! :)


jobbet igen :)

Pustar ut efter en lång och bra jobbdag, innehållandes bla. idrott, fritids, apt och föräldramöte, så nu är man ganska tömd på energi! Fast på ett bra sätt!

Måste bara dela med mig av vad man kan få vara med om för tokigheter.. jag småler fortfarande då jag tänker på det.. så här kan det vara iblandpå mitt roliga jobb!

En dag var vi på utedag med barnen på jobbet! Vi kom fram till en äng och slogbod där vi skulle fika och leka! Jag och en pojke gick först och till sin glädje ser nu denna underbara individ en enkrona liggandes på en bänk. Jag ser snabbt att bredvid den ligger också något annat.. En oöppnad kondomförpackning, svart med röda hjärtan på. Pojken reflekterar inte över det jag ser utan ser bara pengen och ropar glatt till de andra barnen att han hittat pengar samtidigt som han då ser och plockar upp kondomen.  Han fortsätter således sitt basunerande av vad han hittat och kvittrar glatt "jag har hittat en peng och nån sorts kärleksgodis!" Jag tog såklart snabbt hand om "kärleksgodiset" och lät det förbli just kärleksgodis för hur det än var så såg det ut som någon liten godisförpackning med söta små hjärtan på! :)
Barnens kommentarer är ibland bara så spontant roliga att man gärna skulle vilja berätta för dem vad tokigt de just sagt..
Nån dag innan hade en annan pojke berättat för mig att han hade en mus innan för byxan också.. Vilken han förvisso hade men ack så roligt det lät i mina vuxna öron då han glatt lutar fram kroppens nedre regioner med utbuktande galonbyxor och svarar på min fråga om vad han gömde innanför galonbyxorna? Som man frågar får man svar brukar det ju heta! :) och mycket riktigt så låg där innanför hans gosedjursmus i tryggt förvar!
Det är svårt att återge i text det roliga men då man står där och hör dessa tokiga kommentarer så är det verkligen svårt att hålla sig för skratt ibland!!
Tänk vilken underbart roligt jobb man ändå har! Vardagslyx helt enkelt! :)

pappans dag...

...firades redan igår kväll hemma hos oss!
J. står ju vanligtvis för den mesta av matlagningen här hemma så nu önskade han sig en middag av oss resterande familjemedlemmar. Vilket han självklart fick! Och ska barnen hjälpa till blir det tacos!
Present fick han också..lite choklad och en ny bok om en viss fotbollsspelare! Och jag kan bara konstatera att allt gick hem! En mätt och belåten pappa som kröp upp i fåtöljen och började läsa på stört!
Denne pappa fick dessutom frukost fixad imorse av sonen beståendes av trerättrers frukost...nachochips till förrätt, yoghurt till huvudrätt och chokladrån till efterrätt! Kaffet fick han dock fixa själv! :)




= en lyckad kombination för en fars kväll!


Men vi har även hunnit med mer än att frukost idag..för sovmorgon blev det inte då vi skulle hem till min farfar och fira hans födelsedag som var igår..
Våran familj och lillebrors familj möttes upp där redan vid 10 för att hinna med dagens alla andra sysslor också beståendes av barnens gymnastik och min efterlängtade fotbollsträning som startade idag!
Mycket trevligt hos farfar var det iallafall. Det är så skoj när vi träffs alla sådär ibland! Även min pappa kom dit och fick sig en liten blomma på fars dag!

Nu är det kväll och jag ska sköta min söndagssyssla =tvätt innan sängen och sömnen nalkas!





Tankar från en 6-åring

Det är kväll. G. Har gått och lagt sig och ska till att somna då han börjar storgråta! Jag går in till honom och frågar varför han gråter? Han snyftar fram till svar: "det kom upp i min hjärna att ni kanske kan dö inatt och det vill jag inte!!" Stackars älskade lilla unge, vilka tankar du tampas med! Det är verkligen inte lätt att ta sig igenom 6-års perioden fylld med tankar och känslor!

Och vad svarar man som mamma på ett sådant uttalande? Ska man ljuga för att trösta eller tala sanning? För tänk om det verkligen skedde... Hemska tanke! Det är inte lätt att vara förälder heller! Vill ju inget hellre än att mina barn ska känna sig trygga och glada, bekräftade och sedda dygnets alla timmar! Mina hjärtan!

 

 

 

Önskningar

G. har myst upp sig i soffan och har börjat jobbat på sin önskelista! Jag gissar att den hinner bli väldigt lång eftersom han börjat redan nu..:)

 

 

 

Dagens #9

 

 

....

Tappade helt lusten till att blogga..eller egentligen inte, men vill ju kunna skriva vad jag vill! Tänker iallafall inte låsa bloggen.. Det ska jag inte behöva!! Men på nåt sätt så försvann all inspiration till att peta ner mina ord här! Men ge mig nån dag så är jag nog tillbaka! Vill ju för min egen skull ha kvar dessa minnen att gå tillbaka till när helst jag vill!

Dock kommer kommentarerna bli granskade innan de publiceras så inga fler missförstånd blir! God natt!

Dagens #8

 

Kärlek

En lång och krävande dag fick ett mycket trevlig avslut! J. tror jag såg på mig att jag efter igår (som också var lång och krävande arbetsmässigt) då jag fick mot ta ett ganska ,för mig, löjligt överreagerande behövde det! Ibland chockar han mig..;)

De här tre arbetsdagarna har varit uttömmande! Hjärnan har gått på högvarv och jag har suttit framför en dataskärm och skrivit lokala pedagogiska planeringar så jag blivit alldeles knäpp tror jag! Så knäpp att jag till och med tog mig ut på en rask promenad igår kväll, och det var längesen sist!

Hursomhelst...tillbaka till gårdagens konstiga händelse! Visst förstår jag att man kan tolka saker olika men i det här fallet har jag inte gjort något olagligt eller fel! Dessutom blir min bästa vän satt i en situation som för henne inte alls kändes bra och det gör mig väldigt ont då jag anser att den som stört sig på det jag nu gjort (kommenterat en kommentar på ett skämtsamt sätt om att jag skulle ta en dansövning rakt av samt filmat min vän i 26 sek. som jag även frågat tidigare om hjälp då hon i mina ögon är väldigt kunnig och hon svarat ja på min fråga om hjälp) kunde ha tagit det med mig själv direkt.

Just nu vet jag inte riktigt hur jag ska hantera detta heller...ska jag bara låta det vara eller ta tag i något som i mina ögon är ett löjligt överreagerande. Dock tycker jag också att det är svårt att inte ta det personligt då det kändes som ett personligt påhopp och det gör mig så arg att jag vet att det för mitt eget bästa bara är att hålla tyst annars kan det helt okontrollerat hoppa mycket grodor ur min mun och det är det sista jag vill!

Sen tror jag att jag lösenordsskyddar denna blogg så vill du fortsätta läsa (vem du nu än är) så kommentera detta inlägg eller skicka mig ett mail på [email protected]

irriterad

tydligen är det dags att låsa bloggen eftersom det skapas upprörda känslor kring vad jag skriver och kommenterar.. små skämt kan tydligen bli på allvar om man inte förstår skämt.. ;)..denna smilegubbe efter en mening betyder för mig att jag är ironisk, att jag skämtar men det är tydligen otydligt för andra så jag skriver det här för att ni ska veta det nu. Kommentarerna till ett visst specifikt inlägg är redan borttagna, så de går inte att leta på..och just nu är jag för upprörd för att orka skriva ner vad det gäller..men i stort så handlar det om ett idrottsupplägg. Var jag hämtar inspiration till mina idrottslektioner ska väl inte spela någon roll heller?? Om jag så ser dem i en bok eller om jag ser något någon utövar och skapar något utifrån det! orka bry sig!! Jag vill kunna skriva om vad som helst men inte bli påhoppad av någon som inte kan ta det med mig direkt och låter det gå i nån mellanhand...Nu är jag väldigt irriterad!

Dagens #7

 

 

RSS 2.0